Herinnering aan de Oorlog: Stenen van Beton Verbinden Diemen met het Verleden

30 apr , 8:30 Nieuws
image 23 674486d6268d1

In de Jan Bertsstraat en Schoolstraat van Diemen zijn bijzondere stenen geplaatst die een diepe betekenis dragen. Deze stenen van beton met messing plaatjes herinneren aan de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, toen joodse inwoners uit hun huizen werden verdreven. Het initiatief van kunstenaar Gunter Demnig, dat ruim zes jaar geleden naar Diemen kwam, blijft de herinnering levendig houden.

Historische Betekenis

Gunter Demnig legde voor het eerst struikelstenen, ook wel Stolpersteine genoemd, in 1992 voor het stadhuis van Keulen. Deze stenen zijn geen obstakels om letterlijk over te struikelen, maar eerder om symbolisch stil te staan bij de slachtoffers van de Holocaust. Het messing plaatje op elke steen bevat cruciale informatie over de gedeporteerden zoals hun naam, geboortedatum en deportatiedatum.

Diepgaande Reflectie

Het plaatsen van deze stenen gaat verder dan een gewone herdenking. Demnig zelf herinnert zich niet meer hoe de term 'Stolpersteine' ontstaan is, maar waardeert de diepzinnige woorden van een scholier die zei: 'Je valt niet over de struikelstenen, je struikelt met je hoofd en je hart.' Deze symbolische betekenis raakt niet alleen de fysieke wereld, maar dringt door tot de diepste emoties.

Impact op de Gemeenschap

De aanwezigheid van deze herdenkingsstenen in Diemen heeft niet alleen een historische waarde, maar verenigt ook de gemeenschap in het besef van het verleden. Leerlingen van openbare school De Octopus hebben bij de plaatsing van de stenen rode rozen gelegd als eerbetoon aan de slachtoffers. Deze daad van herdenking verbindt generaties en brengt een gevoel van saamhorigheid tot stand.