Diemen in de ban van Blue Monday

Foto:

Blue Monday is bekend bij de meeste Diemenaren.  Een onderzoek ,van enkele bewogen bewoners, onder meer dan 1000 Diemenaren bracht aan het licht dat veel inwoners van deze gemeente regelmatig depressief of eenzaam is.  Dat is niet bijzonder want hetzelfde beeld is ook in de rest van ons land de realiteit.

Bas van Rijn is een van de onderzoekers en hij is blij met Blue Monday.   ”Te lang is er een taboe geweest om over gevoelens en tegenslagen te praten.  Gelukkig komt daar stapje voor stapje verbetering in.”   Het is volgens hem wel jammer dat er in Diemen nog nooit een evenement is georganiseerd dat in het teken staat van  Blue Monday.  ”We gaan de komende tijd contact zoeken met De Omval, de lokale omroep en instanties om volgend jaar wel met iets bijzonders te komen. Blue Monday moet ook in Diemen van zich doen spreken. We laten snel van ons horen.”

Wordt dus vervolgd.

Elders in Nederland zijn er wel activiteiten die aandacht vragen voor het onderwerp. Zo is er een depressiegala, een initiatief van psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema, om depressie op de werkvloer op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

Ook is er een Blue Monday Run: hardlopen in 32 Nederlandse gemeenten voor en door mensen met depressie. Hiermee wordt geld opgehaald voor het ondersteunen van mensen met psychische problemen.