Eerbetoon aan grote zege Ajax

Foto:
NUL DERTIEN
Henk van  Kuijk, oud NCRV medewerker en theater wetenschapper is al decades lang voetballiefhebber.  Deze keer gaat zijn column over Ajax.
Toen ik jeugdscheidsrechter was bij JVC Julianadorp, bij de E’tjes, spelertjes van 10-11 jaar, maakte ik het soms mee dat het halverwege de wedstrijd al 7-0 stond. De dorpsploeg was vaak te sterk voor de tegenstander. Er werd gespeeld met zeven tegen zeven, een kleiner veld, met kleine doeltjes. Dan zag ik twee reserves van JVC staan bibberen langs de zijlijn. Ik vroeg dan wel eens aan hun trainer: “Mag niet een van hun meespelen met de tegenstander?” Meestal wilde die trainer dat niet. Die man wilde natuurlijk bij thuiskomst tegen zijn vrouw kunnen zeggen: “Ja, gewonnen, met dertien nul!” Dan zou zijn vrouw hem vast een heerlijke zaterdagnacht bezorgen, en hij haar. Maar één keer stond een trainer het toe! Toen werd het 10-3. Ik weet ook nog dat ik ‘n keer, bij een 0-9 stand, de verliezende spelertjes steeds moedelozer naar de middenstip zag sjokken. Toen ging ik naar hun aanvoerder, en zei zachtjes: “Jullie moeten meer spelers achterin zetten, hoor, daar staan er te weinig.” Voor een scheidsrechter is dat eigenlijk een doodzonde. Maar ze deden het, en het werd 2-10. Konden die jongetjes toch thuis zeggen dat ze twee keer hadden gescoord.
Afgelopen week verloor VVV met 0-13 van Ajax. Ofwel Ajax won met 13-0. Het mos niet magge. Want: Ajax vernederde VVV tot op het voetbalbot. Ajax B.V., dat twintig, vijfentwintig keer zo’n groot budget heeft als VVV. De sympathieke club, met het meest bijzondere stadion van de wereld, een kuil, uit het sympathieke Venlo, werd over de hele wereld te kijk gezet. De Nederlandse competitie ook, die werd als krokettencompetitie en Mickey Mouse Competitie betiteld.
Ook niet goed voor Ajax, om later spelers aan te trekken uit Zuid Amerika. “Wil ik wel in die kleutercompetitie spelen? Daar leer ik niks.” En dan de keeper van VVV na afloop gaan troosten! Ik kreeg er kromme tenen van. Ze pasten niet meer in mijn sportieve voetbalschoenen. Zeker, VVV had zich meer kunnen inspannen. En die rode kaart hielp beslist niet mee. Maar toch….. Ajax wilde hun eigen doelsaldo opkrikken. Nou, dan hadden ze bij 0-7 wel kunnen stoppen, gas terugnemen. Wat rondspelen, twintig minuten. Energie sparen voor de Europacup. De tegenstander in zijn waarde laten. Want wedden, dat als er later een jong talent bij VVV opstaat, dat dan Ajax er als de kippen bij is om dat talent in te lijven. Zie Lambert Schuurs die werd weggehaald bij Fortuna, dat nu weer moet knokken tegen de degradatie. Zoals VVV misschien ook. Op winnen boven de 7-0 moet gewoon een zware boete komen. Te beginnen bij Ajax. Of ze moeten één dure reservespeler van hun twintig minuten laten meespelen met VVV, als extra man.
Henk van Kuijk