Het Bestuurlijk Overleg in Diemen en Amsterdam heeft unaniem besloten om de externe inhuur van leerkrachten gefaseerd af te bouwen, met als doel volledig te stoppen met commerciële inhuur. Deze strategie, gericht op duurzaamheid en kwaliteit, is van cruciaal belang voor de stabiliteit en continuïteit binnen schoolteams.
In Amsterdam en Diemen is het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) actief. Dit overlegplatform, inclusief scholen in Diemen, Duivendrecht en Weesp, streeft naar sterk, toegankelijk en toekomstbestendig onderwijs voor alle kinderen in de regio. Het BBO werkt aan structurele oplossingen voor personeelsbeheer, onderwijskwaliteit en gelijke kansen.
Door de groei van externe inhuur in het onderwijs, is de behoefte aan meer stabiliteit en continuïteit in schoolteams toegenomen. Het belemmert de kwaliteit en samenhang in het onderwijs. Arie van Loon, BBO-lid, benadrukt het belang van stabiliteit in schoolteams voor effectief onderwijs.
De beslissing komt op een moment van aanhoudend lerarentekort. Het BBO kiest bewust voor duurzame langetermijnoplossingen door te investeren in vaste dienstverbanden. Miljoenen euro's die nu naar externe inhuur gaan, zullen worden geïnvesteerd in scholen, lerarenbegeleiding en -opleiding.
De gefaseerde afbouw van externe inhuur zal scholen de tijd geven om over te gaan naar vaste personeelsbestanden. Flexkrachten worden aangemoedigd om in vaste dienst te treden voor meer teambinding en kwalitatief onderwijs.
Deze strategie, gericht op stabiliteit en kwaliteit, zal niet alleen de leerkrachten ten goede komen, maar ook een positieve impact hebben op de leerlingen en hun ouders.