Heftige rellen in hoofdstad

Foto:
Ruim 100 aanhoudingen bij demo op Museumplein
Net als vorige week was het op zondag 24 januari raak op het Museumplein: de politie trad op tegen demonstranten die het noodbevel van de burgemeester negeerden. Daarbij werden onder andere een waterwerper, politiepaarden, ME’ers en politiehonden ingezet.
De politie was goed voorbereid op de komst van de demonstranten. Het gebied was door de burgemeester vanaf 11:00 uur aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Toch ontstond er ’spontaan’ een demonstratie. Toen er duidelijk sprake was van groepsvorming is een noodbevel afgegeven door de burgemeester. Met megafoons en een drone is daarna een aantal keer kenbaar gemaakt aan de aanwezigen dat zij het gebied moesten te verlaten. Veel aanwezigen gaven echter geen gehoor aan de oproep.
Daarop is opgetreden door de politie. De demonstranten werden uiteen gedreven. In de omgeving werden vernielingen verricht. De politie heeft meer dan 100 mensen aangehouden op verdenking van onder andere overtreding van de APV, het niet voldoen aan bevel of vordering (art 184 sr) en openlijke geweldpleging.