‘Geven en ontvangen is essentieel voor het leven’

Foto: pix-a-bay

Diemen/ Amsterdam

Geschreven door collega Chris @wijkagent_oosterparkbuurt

Tussen de straatroven, inbraken, geweld en overlast door leer ik de afgelopen maanden een bejaard stel (80+) kennen uit de wijk. Ik ga een keer bij ze langs met Monique van de GGD. Meneer moet naar het ziekenhuis en mevrouw voelt zich alleen en kwetsbaar. Soms kan een goed gesprek al zoveel betekenen voor mensen.

Sindsdien kom ik ze geregeld tegen in de wijk. Dan zijn ze onderweg om boodschappen te doen en spreken me aan. Ze vertellen me steeds hoe blij ze waren dat ik toen langs ben geweest.
Vorige week kregen collega’s een melding van een verwarde vrouw op straat. Ze kon niet meer naar huis. Ze was letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Als ik de rapportage lees herken ik de naam direct. Dat is diezelfde vrouw. Ze is weer in contact gebracht met de GGD. Tijdens mijn surveillance loop ik langs hun huis en bel even aan. Ze zijn blij dat ik langs kom en krijg allerlei eten en drinken aangeboden.

Ik luister naar hun verhaal. Ze wonen al 55 jaar in de wijk, sinds 1965. ‘Wist je dat er vroeger een tram reed door de Wibautstraat?’ Vroeger hadden ze veel contact in de directe woonomgeving, maar iedereen is verhuisd of overleden. Ze hebben geen familie meer. Ze praten over vroeger als een goeie ouwe tijd. Ze voelen zich vervreemd. Ze zijn eenzaam. Meneer vertelt me dat zijn vrouw 30 vragen kreeg bij de dokter. Hij wist alle antwoorden, maar zijn vrouw moest antwoorden om haar te testen op dementie. Ze wist maar tien antwoorden. Hij maakt zich veel zorgen om zijn vrouw. Het is droevig om te zien. Vervreemd van de woomomgeving raken ze ook meer vervreemd van elkaar.

Misschien ken je wel iemand in de buurt die helemaal geen aanloop heeft. Menselijk contact betekent zoveel voor mensen. We vinden het vaak heel gewoon, maar als niemand naar je omkijkt merk je weer hoe bijzonder het is.

In deze tijd is het helemaal vreemd. Ik ga ook niet meer op huisbezoek i.v.m. dat corona-gedoe. Laten we hopen dat het gauw voorbij is. Ik zie veel mooie initiatieven in de media ontstaan waarin we laten zien dat we niet buiten dat menselijke contact kunnen. Geven en ontvangen is essentieel voor het leven. Misschien zijn we dat wel opnieuw aan het ontdekken met elkaar.