Geweld tegen politie fors gestegen

Foto: wikipedia

AMSTERDAM – Het fysieke en verbale geweld tegen agenten in Amsterdam en Diemen is het afgelopen jaar met dertig procent gestegen. In totaal maakten agenten hiervan in 2019 640 keer een melding. 

De Amsterdamse driehoek, bestaande uit burgemeester Halsema, waarnemend hoofdofficier van justitie John Lucas en hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw maakte vandaag de veiligheidscijfers van 2019 bekend.

In totaal zijn er in 2019 bij de Eenheid Amsterdam 88.403 misdrijven geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er ruim driehonderd meer. De structurele daling van de afgelopen jaren lijkt daarmee te zijn gestabiliseerd.

In heel Nederland werden vorig jaar door de politie ruim 800.000 misdrijven geregistreerd. Ter vergelijking: over heel 2018 registreerde de politie landelijk vier procent minder. Amsterdam gaat dus tegen de landelijke trend in.

Volgens de driehoek heeft de politie het ondanks de lichte daling van het aantal misdrijven wel drukker dan ooit. Dat zou komen door de opkomst van minder zichtbare criminaliteit. Het gaat dan vooral om cybercrime en ondermijning. Deze onderzoeken vragen veel tijd van de politie, zo zegt de driehoek. ‘